top of page

Brød☠️

"Spiser du brød sa du?"

Jeg: ja, hver dag!

"Legger du ikke på deg av karbohydrater? Jeg trodde at det ikke var slankende".

Jeg: grovt brød gir deg stabilt blodsukker og holder deg mett, da det inneholder mye fiber. Jeg velger ikke et liv med eller uten brød. Jeg velger det brødet som jeg vet at gir kroppen min det jeg trenger, i tilpasset mengde ut i fra energibehov og aktivitetsnivå.


Hva skjer når vi spiser brødmat?


Når vi spiser brød beholder kroppen vår cirka en halvdel av glukosen.

Når vi spiser karbohydratrik mat, bryter fordøyelsessystemet ned karbohydrater til enkle sukkerarter, det vil si glukose, fruktose eller galaktose. Samtidig skiller bukspyttkjertelen ut et hormon - insulin - som er nødvendig for å få glukosen fra blodet, og inn i kroppens celler. Insulin fungerer som en nøkkel til cellene!


En del av glukosen blir omdannet til energi, og den andre delen mater leveren. Det oppstår imidlertid et problem når det er et “overskudd” av glukose. Når dette skjer har kroppen en tendens til å holde på vann, og av den grunn føler vi oss ofte oppblåst. Derfor forbinder vi ofte karbohydrater med vektoppgang. Men brød i seg selv gjør ikke at vi legger på oss fett. Risikoen ligger i det vi har på brødet og hvilke type brød vi velger. De som er laget med raffinert mel er de som er mest skadelige.


Å kutte brød


Hvis vi velger å ikke inkludere brød i kosten vår, vil vi ha mindre karbohydrater og mindre glukose. Hva betyr dette? At i stedet for å miste fett, vil vi faktisk ha mindre energi som igjen vil redusere muskelmasse, huden vil bli slapp, vi vil lide av forstoppelse og vi vil ha mindre glukose for hjernen og leveren. Dermed er det ideelt å spise brød på en balansert måte, med fokus på å velge det beste.


Hva er det beste brødet?


Rugbrød er kanskje det sunneste brødet å spise, av flere grunner. Rugbrød er rikt på fiber, vitamin E og B, fosfor, sink og magnesium. Det er svært få kornsorter som er så sunne. Rugbrød bidrar også til å regulere opptaket av enkle sukkerarter. Dermed hjelper det oss å unngå å lide av type 2 diabetes, og holder oss også fra å gå opp i vekt. Dessuten er rugbrød ideelt for å kontrollere kolesterolnivået i blodet. Det fanger triglyserider i tarmen og hindrer kroppen fra absorbere dem. Og på grunn av rugbrødets innhold av linolsyre, så bedrer det faktisk også blodsirkulasjonen vår!


Nå er ikke rugbrød noe som alle liker, da det kan ha en litt fremtredende "bitter" smak. Grove brød, helst over 70% grovhet, er absolutt et godt alternativ. Om du baker selv, så får du tilpasset brødene etter din gane og dine ønsker. Det er også mer økonomisk! Ha fokus på å velge ingredienser som gir liten stigning i blodsukkeret, som kan være frø, nøtter, gulrot, kesam, cottage cheese, egg, hele korn etc.


Oppskrift?


For dere som følger meg på Instagram og snapchat, så ser dere at matgleden min er stor. Jeg håper at matgleden smitter og gir inspirasjon! Jeg er langt i fra god på "alt" når det gjelder matlaging, men jeg er god på å dyrke mine favoritter og er svært opptatt av næringstett mat! Det er viktig å opparbeide seg kunnskap om mat, visst en ønsker å forstå hva slags verdi det har for kroppen. Det er også viktig å være uredd på kjøkkenet og ikke leve i gamle vaner og komfortsonen.


Rundstykker er noe jeg ofte lager, i stedet for brød. Det tar kortere tid å steke og de føles ofte saftigere enn brød. Brødene jeg sjeldent baker blir ofte drapsvåpen! Jeg og rundstykker er bedre venner. Men jeg prøver likevel med jevne mellomrom å bake brød.

Ofte så er det å bestemme seg for å bake, det vanskeligste. Tid er hellig, men husk at du ikke trenger å stå en time å se på deigen heve. Den jobben klarer den selv, mens du kan gjøre andre ting. Oppskriften gir 20 store rundstykker. De er grove, men absolutt godkjent av barna her i huset. Å bruke Kesam proteinberiker baksten, noe som gir ytterligere metthetsfølelse og stabilisering av blodsukkeret.


Ingredienser

1 pk tørrgjær

7 dl lunket vann

1 ts sukker

3 ss rapsolje/soyaolje

1 boks mager kesam, romtemperert

2 raspet gulrot

1 dl linfrø

ca 11 dl hvetemel

ca 9 dl sammalt speltmel

(til du får en deig som slipper bollen)


Sett deigen til heving i en time. Del deigen i to og form rundstykker. Legg rundstykkene på et brett med bakepapir og etterhev i ca 30min. Sett ovnen på 220 grader.

Pensle rundstykkene med egg og strø på sesamfrø, før du steker dem. Gi dem 12-15min i ovnen, til de blir gylne.


NYYYYTES!

bottom of page